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Policyholder dividends paid to an employer on life insurance policies 
purchased under a so-called `split dollar' arrangement of the type 
considered in Revenue Ruling 64-328, C.B. 1964-2, 11, are to be aggregated 
with the other benefits received by the employee under the arrangement for 
purposes of determining the amount includible in the employee's gross 
income.  
 
The current published premium rates charged by an insurer for individual 
1-year term life insurance available to all standard risks may be used for 
determining the cost of insurance in connection with individual policies 
issued by the same insurer and used for `split dollar' arrangements or held 
by trusts qualified under section 401(a) of the Internal Revenue Code of 
1954, where those rates are lower than the rates set forth in Revenue 
Ruling 55-747, C.B. 1955-2, 228.  
 
The table of premiums set forth in Revenue Ruling 55-747 is extended to age 
81.  
 
Revenue Rulings 64-328 and 55-747 are amplified.  
 
Full Text 
 
Rev. Rul. 66-110  
 
Advice has been requested regarding the proper income tax treatment of 
policyholder dividends paid on life insurance policies purchased under 
so-called `split dollar' arrangements of the types considered in Revenue 
Ruling 64-328, C.B. 1964-2, 11.  
 
Revenue Ruling 64-328 holds that the typical `split dollar' arrangement 



confers an economic benefit on the employee, the value of which must be 
included in the gross income of the employee. In that ruling, current 
insurance protection is the only benefit which the employee receives and 
consequently only the value of that benefit is referred to as being 
includible in the employee's income. However, the employee may receive 
other benefits, such as cash dividends or additional life insurance, the 
value of which would likewise be includible in the employee's gross income. 
The amount includible in the employee's gross income each year is equal to 
the excess of the total value of all the benefits received under the 
arrangement for such year, over the amount, if any, provided by the 
employee for that year.  
 
Revenue Ruling 64-328 considers two major types of `split dollar' 
arrangements, the endorsement system and the collateral assignment system. 
That ruling indicates that while the two systems differ in form, in 
substance they result in the same economic benefit to the employee. 
Accordingly, the treatment to be accorded the additional benefits received 
by the employee on account of policyholder dividends under a `split dollar' 
arrangement would be the same whether the endorsement system or the 
collateral assignment system is used.  
 
If the policyholder dividend is distributed to the employee, the amount of 
the dividend must be aggregated with the other benefits received by the 
employee under the arrangement for purposes of determining the amount 
includible in the employee's gross income. Similarly, if the dividend is 
used to purchase for the employee additional 1-year term insurance, or 
paid-up life insurance (in which the employee has a nonforfeitable 
interest) for a period of more than 1 year, the employee receives an 
additional economic benefit, the value of which is equal to the amount of 
the dividend. If, in the case where the dividend is used to purchase 
additional paid-up life insurance for a period of more than 1 year, the 
employer retains the right to the cash surrender value of such additional 
insurance, the annual value of the additional insurance coverage is 
includible in the employee's gross income in the same manner as set forth 
in Revenue Ruling 64-328; the value of the benefit to be so included each 
year may be determined in the manner set forth in that ruling.  
 
Revenue Ruling 64-328 states further that the cost of life insurance 
protection per $1,000, as shown in the table contained in Revenue Ruling 
55-747, C.B. 1955-2, 228, may be used to compute the 1-year term cost of 
the insurance protection to which an employee is entitled from year to year 
under a `split dollar' arrangement with his employer. Revenue Ruling 55-747 
states that the rates set forth therein may be used to determine the cost 
of current life insurance protection required to be included in the income 
of an employee who is furnished insurance protection under a trust 
qualified under section 401(a) of the Code. Such cost is includible in the 



employee's gross income in accordance with section 72(m)(3) of the Code. In 
any case where the current published premium rates per $1,000 of insurance 
protection charged by an insurer for individual 1-year term life insurance 
available to all standard risks are lower than those set forth in Revenue 
Ruling 55-747, such published rates may be used in place of the rates set 
forth in that Revenue Ruling for determining the cost of insurance in 
connection with individual policies issued by the same insurer and used for 
`split dollar' arrangements or held by trusts qualified under section 
401(a) of the Code.  
 
Advice has also been requested as to the 1-year term premiums to be used at 
ages 76 through 81 in cases similar to those where the rates set forth in 
Revenue Ruling 55-747 are applicable. The 1-year term premiums for $1,000 
of life insurance protection for these ages, computed on the same basis as 
the premiums shown in Revenue Ruling 55-747, are as follow:  
 
Age                          Premium 
 
76............................................. $ 79.63 
 
  77.............................................   86.57 
 
  78.............................................   94.09 
 
  79.............................................  102.23 
 
  80.............................................  111.04 
 
  81.............................................  120.57 
 
Revenue Rulings 55-747 and 64-328 are hereby amplified. 


